Над 10 оферти за жилища с цена от 1 млн. евро и нагоре очакват купувачи в София, сочи справка в сайтовете за имоти. Основно те са концентрирани в центъра на столицата и имат претенцията да са луксозни. Най-високите оферти от 1,3 млн. евро са 2. Едната е за жилище с площ от над 500 квадрата, изградено преди 5 години в центъра. 

Другата е за апартамент в стара кооперация. От 800 оферти за жилища с цена над 250 000 евро, 500 са с площ над 201 квадрата и в известна степен отговарят на главното изискване за лукс - да са просторни. Около 6 от тях се намират в центъра и около Докторския паметник, сочи още статистиката. 

Според Полина Стойкова от агенция за луксозни имоти освен в центъра на София купувачите на скъпи апартаменти имат интерес към кварталите „Лозенец”, „Иван Вазов”, „Стрелбище”, „Витоша”, по бул. „България”, както и в Бояна и Драгалевци. Предпочитат се затворени комплекси.

„Търсени са минимум тристайни апартаменти - с две отделни спални с големи просторни помещения. Може да се каже, че имотният пазар в София и особено във високия сегмент е изцяло доминиран от български купувачи. 

Чужденците искат основно да наемат луксозни апартаменти и засега не проявяват особен интерес към покупка”, уточнява тя. Добромир Ганев от „Форос” смята, че заедно с общото раздвижване на жилищния пазар върви нагоре и сегментът на лукс имотите. „Изискванията на купувачите там са изключително високи”, подчертава той. 

„В общи линии най-много се държи на местоположението. Важно е и помещенията да са просторни и да има повече от една баня и тоалетна. Същото важи и за останалите сервизни площи - гардеробни, перални. От значение са и материалите, с които е построена сградата и нейният дизайн, екстериорът и интериорът й. Не на последно място много се държи на охраната. Купувачите в този сегмент имат високи изисквания за сигурността не само в сградата, но и в целия район. Интересуват се много и от имиджа на бъдещите си съседи”, обяснява брокерът. 

Според други негови колеги дизайнерското обзавеждане и пълното оборудване допълват най-важните характеристики на луксозния имот. Клиентите с високи финансови възможности търсят още красива гледка, екстри като спа център, басейн и дрешник, услуги, свързани с поддръжката на прилежащите общи пространства и зелени части. Разположението на имота в затворен комплекс също е предимство за продавания.