Наемите на жилища в столицата са се повишили значително, с около 20% през тази година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Адрес", оповестени вчера. Най-значително е покачването в кварталите "Дружба", "Витоша", както и в източните райони на столицата.

750 - 800 лв. достигат средните наемни цени за двустаен апартамент, при 600 лв. за миналата година.

При жилищата с две спални от 800 - 900 лева през миналата година наемите вече са около 1000 -1100 лв. Тенденцията за непрекъснато нарастване на наемите е на път да блокира пазара, алармират от агенцията.

Причина за това е, че на фона на растящите оферти доходите, с които разполагат наемателите, не се увеличават, а се запазват на нивата от миналата година. Заради това клиентите трудно откриват желаното жилище и сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017 г.

"Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима", пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".

Опцията за бъдеща покупка на жилище все повече се приема като възможна алтернатива от купувачите, особено на фона на ниските лихви по ипотечните кредити. При някои банки те паднаха дори под 3 на сто.

"При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за покупко-продажби през летните месеци на 2018 г." казват от "Адрес".

В същото време данни на агенция "Антре" показват, че едва 20% от наемателите в София обитават наетите си жилища 2 или повече години. Делът на тези, които изпълняват стандартния договор за наем от 12 месеца, е 73% от наемателите.

Друга част от потребителите напускат жилището заради смяна на местоработата или напускане на страната. Заради високите наеми все по-често се случва дадено жилище да се наема за няколко месеца, докато се търсят по-изгодни обяви. Най-честата причина за напускане на жилището е покупка на собствено.

"Сметките показват, че наемът на един тристаен апартамент може да е колкото вноската по ипотечен заем за период от 30 години. Това на практика е най-логичният аргумент за голямото търсене на жилище с цел покупка в столицата" коментират от агенцията.

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение, категорични са и от "Адрес". Обикновено наемането на такова жилище продължава в рамките на 3-4 месеца.