През есенния сезон увеличението на наемите средно може и да достигне 10-15 на сто. Но това е само прогноза, заяви в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

По думите му в България не се води такава статистика, но допусна, че при наличие и натрупване на следните няколко фактора - ръст на инфлацията, повишен интерес на този пазар, навлизането в летния сезон, когато по Черноморието част от жилищата се отдават за краткосрочни наеми, цените вероятно ще се повишат.
 
В последните месеци заради навлизането на украинските бежанци в България, които се включиха на наемния пазар, особено по Черноморието, се отчита ръст на доходността от наемите, каза още експертът. Той изтъкна, че през последните две години заради ковид кризата тази доходност беше засегната, като достигна равнища под 4-5 на сто.

Въпреки това, тази доходност не е за пренебрегване. Има руски граждани, които по икономически причини имат желание да продават имотите си у нас. Тези от тях обаче, които пребивават дългосрочно, продължават да се интересуват от покупки по същите причини, поради които и българските граждани са активни на нашия пазар на недвижими имоти - очакване за висока инфлация, несигурност за спестяванията, ниски лихви по депозити, допълни още председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Бум на цените и продажбите на имоти у нас

Пазарът на ваканционни имоти продължава да е динамичен, коментира Ганев. Някои продават, други купуват, въпрос на конкретна ситуация за всеки гражданин на Русия, коментира той тенденциите сред руските собственици на недвижимост по морето у нас.

istcok
istock

В началото имаше проблем с довършването на започнатите сделки заради затвореното въздушно пространство на България, както и поради това, че някои услуги, предоставяни от посолствата, не се извършваха. В момента този процес се регулира, каза Ганев и допълни, че руските граждани пристигат у нас основно през Турция, за да довършат сделките.

Интересът на украински граждани към покупка на недвижимости у нас по морето е по-скоро спорадичен, допълни Генев. Ако има някакви сделки, те са единични, не са тенденция, допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg