Не се очакват драстични промени при цените на имотите под наем в София. За жилища до 80 кв. м те ще се задържат от порядъка на 300-400 евро. Това са прогнозите на агенция за недвижими имоти Antre, базирано на проучване сред 1625 потребители в София.

Статистиката сочи, че една четвърт от покупките на пазара са с цел инвестиция. Този факт би трябвало да доведе и до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Витоша“ и Център.

Извадката показва още, че над 40% от потребителите, които проявяват интерес към пазара на имоти, изчакват подходящ момент за включване. Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите.

Активните са готови да отделят с около 20 хил. евро повече в сравнение с тези, които са решили да почакат. Диапазоните варират съответно от 50 хил. до 110 хил. евро и от 30 хил. до 90 хил. евро. При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите „Гео Милев“, „Младост“, „Изток“, „Гоце Делчев“ и „Дианабад“.

През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите „Дружба“, „Младост“ и централните райони на София.

Прогнозите са динамиката на пазара да се запази поне до 2020 г. като дори постигне ръст с около 15%, в случай че се запази тенденцията за ръст на населението, спад на безработицата, ръст на заетостта и задържане на лихвените нива по кредитите, показват данните.

Направеният анализ показва, че почти една седма от населението на града активно се интересува от случващото се в имотния бранш, като 7.8% от жителите на столицата възнамеряват да се включат на пазара в период до две години.