Собствениците на жилища в столицата драстично са свалили цените на наемите за последната година. По данни на сайтовете за имоти от края на февруари наемането на двустайно жилище в София е с до 30% по-евтино в сравнение с края на февруари миналата година. Такъв драстичен спад като цяло няма в нито един от другите големи градове в страната.

Поевтиняването от почти 30% важи най-вече за апартаментите в центъра на София. Според данните на imot.bg в момента жилищата там се предлагат средно за 260 евро на месец, което прави 3.95 евро на квадрат. Само година по-рано тези апартаменти са се давали срещу 5.58 евро на кв.м месечно.

В квартали като "Гео Милев", "Иван Вазов" и "Студентски град", където традиционно наемите са високи, също се отчита понижение на офертите, но с около 20%. Например двустайно жилище в "Гео Милев" сега се предлага за около 245 евро на месец срещу 330 евро година по-рано. В "Студентски град" пък средният наем е около 4.12 евро на кв.м, а година по-рано е бил 5.11 евро на квадрат месечно.

В крайните квартали понижението на наемите се движи в по-широки граници. В "Дружба" 1 например има поевтиняване от 32.15%, показват данни от сайта. Наемът на двустайно жилище в района в момента излиза средно 190 евро на месец. В "Младост" пък наемите, които се предлагат в момента, са около 240-250 евро на месец, а миналия февруари са били около 280-290 евро месечно.

От другите големи градове по-голям спад на наемите - с около 20%, има в Бургас, но при далеч по-малко предлагане, отколкото в столицата. Двустайно жилище в центъра на морския град сега се отдава под наем за около 195 евро, докато миналата година средният наем е бил 240 евро. В квартал "Славейков" наемите са поевтинели с 12%, а в "Меден рудник" - с до 28%.

В другите големи градове на България офертните цени са претърпели по-скромен спад. В Пловдив наемите са поевтинели средно от 6% до 15% в различните квартали на града. Най-стабилни са нивата във Варна, а в определени райони те са дори по-високи от тези в централните квартали на София. Например наемането на двустайно жилище в близост до Морската градина струва над 330 евро на месец, а година по-рано средният наем е бил само 7% по-висок. Наемните нива в широкия център на морската столица са останали почти без промяна.