Българите търсят най-много тристайни жилища, но строителните фирми намаляват квадратурите.

"В момента това, което е актуално на пазара, е между 60-70 кв. за двустайно и между 80-90 за тристайно строителство, т.е. квадратурите са намалени с оглед възможностите на хората", обясни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов
 
Последните две години търсенето продължава да е повече от предлагането и поради това цените все още растат. Според анализатори ръстът в цените на имотите в столицата на годишна база е около 18%.

Според Шопов въпреки сериозното повишение на цените на строителните материали нито една компания от асоциацията не е предприела индексиране на договорите с купувачите „на зелено“.

Българи се отказват от брокери и купуват сами жилище

Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg