Националната агенция по приходите (НАП) погва строители и инвеститори за сделки с имоти под пазарна стойност и за укриване на ДДС, съобщиха вчера от ведомството. 

Акцията е и предупреждение към купувачите, които може да се окажат жертва и дори да загубят имота си, ако данъчните обявят тяхната сделка за недействителна. През последните 3 години са развалени над 100 такива покупко-продажби, съобщиха от НАП пред в. "Сега".

Агенцията започва проверки и ревизии в строителни и предприемачески дружества. Това е основната мярка да се намалят рисковете приходите и доходите в сектора на недвижимите имоти да не се отчитат и да не се декларират или да се обявяват в размер, по-нисък от реалния. Изповядването на имотни сделки на занижени цени е масова практика, за да се пести от данъци и такси. Предстоят и срещи на данъчните с професионалните сдружения и браншовите камари.

Анализ на риска от неспазването на законодателството и укриването на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори е показал, че бюджетът е губил годишно по около 400 млн. лв. във времето на строителния бум - преди кризата в имотния сектор през 2008 - 2009 г. 

Експертите от НАП установили, че рискови са били 8016 строители и инвеститори - около 63% от всички лица, които работят в сектора. Според данъчните в по-голямата част от случаите играчите умишлено не са спазвали данъчното и осигурителното законодателство. В 35% от случаите става дума за "целенасочени действия за укриване на данъци - недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери", се посочва в справката на НАП.

Според данъчните бюджетът и в момента търпи щети от продажбата на имоти под себестойността им. Става въпрос за около 43 млн. лв. годишно, сочат изчисленията на НАП. През 2013 и 2014 г. агенцията е възложила 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях - 68%, са за ДДС.

От приходното ведомство предупреждават клиентите, че при сделки на занижени цени данъчните имат право да поискат обявяването им за недействителни. Такава практика в НАП се прилага от няколко години и вече са развалени над 100 покупко-продажби. Възможността за това е разписана в чл. 216 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който урежда недействителност на сделки. 

Според него недействителни по отношение на държавата или общината са сделките, при които при ревизия се установи, че "даденото значително надхвърля по стойност полученото". Става дума за сериозно подценена собственост - например на една трета или дори една пета от стойността на построеното, казаха още данъчните.

"Процедурата се провежда по исков ред чрез съда, който приема сделката за недействителна", обясни Росен Бъчваров от пресцентъра на НАП. Класическият случай е този, при който фирмата - продавач на имота, има задължения. Тогава държавата или общината може да си събере вземанията именно като развали сделка и обяви жилището за продажба. 

"Така, ако човек е решил да спести например 1000 лева от такси и данъци, има опасност да пие една студена вода", коментира Бъчваров. На въпроса обаче как се доказва действителната или пазарната стойност данъчните обясниха, че тя може да се определи от вещо лице, като за целта се назначават и експертизи.

Наблюденията на данъчните за съжаление обаче сочат, че през миналата година въпреки проверките контролната им дейност не е постигнала особен ефект. Рисковите лица са намалели на 4000, а щетата за бюджета е паднала на около 112 млн. лева. Като причина се сочи спадът в обемите на новото строителство на сгради. От 2008 г. насам от пазара са отпаднали и много фирми. 

"Пазарната стойност е тази, на която се сключва сделката. Освен това няма как данъчните да изчислят себестойността на строителите", възрази инж. Иван Бойков от Камарата на строителите в България (КСБ), потърсен за коментар. 

Той обяви, че браншът няма от какво да се безпокои, защото сделките с подобни имоти са извън строителите, които реално изработват обектите. Сделките с жилища и офиси се извършвали основно от предприемачи, които не са строители, а инвеститори. 

В момента в официалния регистър на строителите има около 4300 фирми - те са основно реални строители, предприемачите избягали от организацията след кризата. Според Бойков членовете на камарата в момента работят предимно по обществени поръчки, при които няма как да стават подобни измами.

Той припомни и опита на строителната камара да въведе т. нар. ценник - справочник с цените на основните строителни дейности. За това организацията отнесла глоба от 180 хиляди лева от КЗК. "Искам да видя развалени приватизационни сделки или сделки за заменки", призова Иван Бойков. 

По отношение на ДДС от камарата припомниха, че обичайно дължимото от страна на държавата и общините от невъзстановен данък е около 200 - 300 млн. лв. Отделно от това изчисленията на КСБ сочат, че задълженията на държавата и общините към бранша по изпълнението на обществени поръчки са за около 2 млрд. лева.

"Ние работим с реални инвеститори и нямаме отношение към ценообразуването на имота от строителя. Ние консултираме инвеститора за пазарната цена, за сегашното търсене и евентуалните тенденции и подпомагаме продажбата", каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес недвижими имоти". 

Според него трудно може да се докаже какви пари си разменят строителят и клиентът. Освен това посредниците на пазара на имоти са постоянно проверявани, напомни той.