Сериозен ръст в търсенето на луксозни къщи от страна на български купувачи се наблюдава на пазара в София, отчитат от агенцията "Лукс Имоти". Основните райони на търсене в столицата са традиционно кварталите в полите на Витоша - Драгалевци и Бояна. 

В по-малка степен интерес се наблюдава и към Симеоново, Бистрица и Панчарево. Клиентите с висок бюджет (който надхвърля 700 хил. евро) се насочват към по-отдалечените части на града, възможно най-високо в планината и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села.

"Големият недостатък на нашия столичен град е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито сме виждали във всяка една столица в Западна Европа и САЩ", посочва Никола Стоянов, управляващ партньор на агенцията.

Те бягат от райони със стари и занемарени къщи и недобра екология, резултат от използването на отопление с твърдо гориво през зимата и липсата на канализация. Търсят се основно къщи със собствен парцел, дизайнерски интериор и стилна архитектура.

Стремежът на хората, разполагащи с високи доходи, е да се заселят в къща със собствен двор, като това е предпочитано дори и пред луксозните пентхаузи в затворени комплекси, предлагащи всички възможни услуги, сочат наблюденията на брокерите.

"За съжаление, изгледите в София да се обособят такива елитни зони, т.нар. "квартали на богатите", за момента са неясни и вероятно това няма да се случи в близките 10 години", посочва експертът.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната. Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях. В резултат на това свободните парцели в споменатите "витошки" квартали вече са на привършване, а цените им растат бързо. В бъдеще тенденцията в този сегмент от пазара ще се запази: предлагането ще бъде все по-слабо, а цените ще се повишават, очакват брокерите.

"По мнението на нашите експерти един от най-подценените райони, подходящи за къщи край столицата, е Банкя - район, който е не само добро място за живеене, но и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух", посочва Стоянов. "В това софийско балнеоградче има всички предпоставки в бъдеще да се строят фамилни домове за състоятелни и успешни млади хора от столицата", коментира Стоянов.

"В Европа и в света има много примери за развитие на семейни имоти за отглеждане на деца в подобни малки градове предградия, в съседство с големи мегаполиси. Имаме един подобен пример за развитие на елитна жилищна зона в същата посока - градчето балнеокурорт с минерални извори Бад Хомбург, намиращо се недалеч от Франкфурт на Майн. То се е превърнало в желан квартал за богати и известни хора, където цените на имотите дори надминават тези в центъра на мегаполиса", казва Никола Стоянов.