Въпросът за наследяване на фирмени дялове вълнува всеки, чиито родители са собственици или съдружници във фирми. Важно е да знаем какви са особеностите между различните видове търговски дружества и как се наследяват активите и пасивите. Възможно ли е да приемем имуществото, а да откажем задълженията?

Няма как да се наследява избирателно, посочва адвокат Милена Миткова. Ще наследите съответните дялове в дружествата. В ЕООД – изцяло, а в ООД-то – каквото наследодателят притежава като дял. При дружеството с ограничена отговорност отговорността е до размера на капитала. Това е разликата с ЕТ, където задълженията на фирмата са и задължения на физическото лице.

Деклариране на наследство и данък за него 

 

Има ли срок за приемане на наследство 

 

Непотърсена земеделска земя в наследство

 

Когато наследите съответните дружествени дялове, можете да прецените какво да правите – ликвидация на фирмите, продажба или продължаване на дейността им.

Адвокат Красимир Кънев коментира въпроса относно ЕООД и ООД. Ако в учредителния акт на ЕООД, съответно в дружествения договор за ООД, не е изрично посочено кой от наследниците наследява правото на членство в дружеството, това означава, че всички наследници наследяват правото на членство и могат да встъпят в дружеството като съдружници.

Това не трябва да се бърка с правото на дял от имуществото/задълженията. Т.е. можете да не продължите членствените правоотношения на наследодателя в някое от дружествата, но наследявате правото му на дял от имуществото на дружеството. С други думи, ако има активи, те ви се полагат. Взема се решение от съдружника дали да ви приеме в дружеството или не.

Ако не ви приеме, той ви дължи част от активите, ако има такива, съразмерно на дела на наследодателя. Ако има пасиви и те са повече от активите, съдружникът не ви дължи нищо. Можете да продължите членствените правоотношения в избрано от вас дружество, в което той е бил съдружник или едноличен собственик на капитала, стига да не е уговорено друго в дружествения договор или учредителния акт. При уговорката, че преживелият съдружник при ООД следва да ви приеме за съдружник с нарочно решение.

Като наследник по закон няма нужда да встъпвате като такъв, за да придобиете наследствени права върху наследственото имущество на физическото лице. Можете единствено да се откажете от наследство с нарочен акт. Юристът съветва да проверите въпроса има ли задължения като физическо лице, тъй като вие наследявате не само правата, но и задълженията.

Накратко – можете да встъпвате в дружествата, както намерите за добре, стига да сте желан от съдружника, който е преживял, и той ви приеме като нов член в дружеството.

С дружествения договор няма как да се определя кръг от наследници, различен от законовия такъв, допълва Миткова. В противен случай, това би било форма на завещание – този наследява, този не. Дружественият дял се наследява от наследниците по закон, без изключения. Това, което Търговския закон предвижда е, че само някои от наследниците могат да искат да встъпят в дружеството. Нормата е описана в чл. 97 от ТЗ.

Кънев подчертава, че ако наследите дял от имуществото, това не означава, че може да участвате в управлението, да продавате дялове, да продължите дейността и т.н. Точно това е разликата между наследяване на дял и членствено правоотношение в дружеството. При отказ на преживелия съдружник да приеме нов член (наследник на предишния си съдружник), не се случва нищо друго освен изплащане на дела на наследника.