Наредбата за обследване на енергийната ефективност категорично не е закъсняла, заяви пред БНР инж. Огнян Атанасов – зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"Наредбата се готви от година и нещо. В момента трябваше да излезе много по-бързо отколкото беше планирано заради Националния план за възстановяване и устойчивост и спецификата, че през 2026 г. резултатите ще се отчитат по новите изисквания. Поради това се наложи ударно да бъде предложена наредбата, която благодарение на експертите на МРРБ, беше готова, а не трябваше да се прави сега. По Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради се работи за всички проекти, за абсолютно цялото инвестиционно проектиране в България", обясни той.

Как ще се кандидатства за пари за саниране

По думите му има промени, но те не са колосални и лесно могат да бъдат усвоени. Днес започва и обучение за спецификите на наредбата за енергийна ефективност, което може да се гледа и онлайн през сайта на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

МРРБ
МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува и поправен проект на насоки за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, етап 1, на многофамилните жилищни сгради с изменен срок за подаване на предложения за изпълнение на инвестициите за саниране. Вместо до 31 март догодина крайният срок за кандидатстването вече е 31 май.

Инж. Атанасов обаче призова хората да не чакат последния момент:

"От момента, в който бъде обявена процедурата, всеки ден, който изпуснат, е загубен. /…/ Блоковете трябва да действат по-бързо, защото накрая дори да се окаже, че са се организирали и събрали, ако самата община е събрала проекти и предложения до тавана, вече няма как да бъдат присъединени".

Заявления за саниране могат да се подават още този месец

По думите му Столична община има най-голям бюджет – 150 млн. лв. Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград получават по 50 млн. лв. За втората група общини, в която влизат 40 града, сумата е 30 млн. лв. таван. За последната група са предвидени 15 млн. лв. на община.

istock
istock

Инж. Атанасов не е съгласен да се дава предимство на по-големите сгради. Той призова и хората в блоковете, които вече са санирали своите апартаменти, също да се включат в кандидатстването на блока. С цялостното саниране се вдига общата температурата в сградата, както и се намаляват загубите, категоричен е той.

Голям интерес, но и много въпросителни и претенции към новия етап от безплатното саниране на жилищата има в Кюстендил и Дупница. Част от хората там са резервирани към тази възможност. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg