Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ коментира пред БНР казуса с апартаментите на политици от ГЕРБ с думите, че „тук става въпрос първо за икономически понятия - продажна цена и стойност - това са две абсолютно различни понятия“.

В предаване на програма „Хоризонт“ той обясни, че не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите.

„Това е защитен механизъм за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксите – смет, местен данък недвижим имот“, каза Ганев.

Той допълни, че пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 3500 евро.

„Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни цени“, посочи още Ганев.

Темата бе коментирана в ефира на БНР и от Георги Павлов от една от големите компании за недвижими имоти.

„Покупките са свързани с усещането за сигурност, не просто с текущите доходи, а с усещането как ще се развиват доходите ви. Проблемът е, че в българското общество усещането за сигурност не е много високо“, каза Павлов.

„Говорим за сделки, но истината е, че на пазара на недвижими имоти участва малка част от населението. Той продължава да е пазар на успелите, а не на всички, пазар на 10-те процента успели“, подчерта той.

„Тук няма включване, няма социална политика, която да каже как човек под средни доходи да си купи жилище, а повечето от хората получават под средната заплата. След десетилетие ще се превърнем в нация на наематели, ако вървим така“

Поетът Николай Милчев заяви: „Живея в този квартал и преди да разбера, че един от първите хора на държавата си е купил (апартамент) на последния етаж, гледах на този блок като кич. Няма човек, който да ме убеди, че можеш да живееш в блок, на който са изписани азбуки. Това може да бъде или библиотека, или църква. Глаголицата - изписана, и на главата на глаголицата - Цветан Цветанов. Още малко и той трябва да бъде причислен към Св. Седмочисленици, да стане осмия седмочисленик от култура, от любов и от страдание. Това е възмутително.“

От своя страна Ганев изтъкна, че никой не води статистика за продажбите на данъчната оценка. И посочи, че не може да прецени дали държавата губи някакви средства от подобни сделки.