Обявените за продажба жилища с по-ниски сметки за парно в София имат по-големи шансове да бъдат купени, смятат брокери от столичните агенции. Купувачите на жилище в столицата все по-често търсят точна и подробна информация за енергийните харчове на имота от продавачите му, от посредника или от съседи.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties, определено все още надделява търсенето на топлофицирани апартаменти независимо от проблемите с изравнителните сметки. „Без значение, че има разпространено мнение, че парното е скъпо и формирането на сметките не е много прозрачно, тръгнат ли да избират имот, хората предпочитат да има ТЕЦ,

защото това е голямо удобство

смята Стойкова.

„Купувачите се интересуват още каква е дограмата на апартамента и дали има топлоизолация, какви сметки се плащат за отопление и какво е то, ако не е централно”, добавя тя.

Неголемите жилища с площ около 60 квадрата остават най-предпочитани от купувачите в последните месеци, смятат брокери.

Според Стойкова в градовете най-често се купуват жилища от около 60 кв. м до 80 кв. м, но тъй като преобладаващите сделки се сключват на по-ниски цени, можем да кажем, че през последните 1-2 години

надделява интересът към двустайните

жилища от около 60 кв. м. „При ваканционните най-много се купуват апартаменти от 30-40 кв. м (студия или двустайни)”, уточни тя.

Обикновено пазарът проявява колебания в активността си, смятат експерти. През 2011 г. най-силен месец бе януари, а през миналата година ­ март. Декември винаги е с повече сделки поради приключване на вече започнати продажби. Активността зависи от типа на търгуваните имоти. Жилища в ски центровете се купуват активно през зимата и пазарът е особено добър за продавачите през януари, февруари и март.

„Морските имоти се търгуват основно

през летните месеци, но определено през последните 2 години този пазар започна да се очертава като целогодишно активен и сделки се сключват почти непрекъснато. Зимата като сезон се отразява негативно единствено по-силно на селските имоти, особено тези, които са в по-отдалечени места с по-труден достъп и възможностите за оглед през студените месеци са по-ограничени”, уточни Стойкова.