Над 110 души са измамени в айтоските села Ръжица и Разбойна. Земите им са заграбени след измама с фалшиви пълномощни. Документите се подписват от бившия кмет на селото Юсеин Мухарем и така земите се преотстъпват за ползване за срок от 10, 15 и 20 години на 32 годишният Сабри Халил, предава БНТ. 

"Не бях чувал за тежест на нивите. Какво е това тежест? Казаха ми имаш договор за 10 години на нивите", разказва един от пострадалите Ибрям Хасан. 

По думите на Жеко Жеков, друг измамен, без негово знание отиват и изорават лозето му. "Аз съм на 64 години, то е моя собственост от дете, откакто се помня, Имам натурален акт, имам скици, както и всякакъв вид документи. Не мога да повярвам", коментира той.

По думите на бившия кмет на селото Юсеин Мухарем, който е издал фалшивите пълномощни, с които са сключени договорите, грешката е негова. "Не се усъмних, понеже лицата бяха при тях, той работи земите, но не осъзнавах, че може да постъпи така с 15-20 годишни договори", жалва се Мухарем.

Соченият за виновен арендатор Сабри Халил обяснява пред БНТ, че от 2013 го разследват. "Как така ще взема пълномощни, ние сме ходили и сме ги подписвали при кмета. Не мога да разбера за кой кмет става въпрос - сегашния или предишния? Предишният, той нали затова е осъден. Не знам какво въображение има. Ако той говори нещо по мой адрес, вече той си отговаря за неговите постъпки, аз не знам за какво става въпрос", казва той.

От прокуратурата заявяват, че могат да имат осъдителна процедура за лице, което е съпричастно към установената документална измама, а към момента проверките, назначени от Районна прокуратура Айтос, продължават.

От писмения отговор на Апелативната прокуратура в Бургас става ясно, че при тях има едва две досъдебни производства и две предварителни проверки. Досъдебните производства са образувани срещу неизвестен извършител като прокуратурата изтъква, че кметът Юсеин Мухарем вече е осъден.

Нотариус Георги Георгиев от Айтос при който са сключени договорите с фалшиви пълномощни, обясни в телефонен разговор, че веднага след като е разбрал е престанал да заверява нови договори на Сабри Халил. Нещо повече той добави, че Халил се е уплашил от жалбите и е започнал да разваля с анекси част от договорите. Останалите обаче остават в сила.