Да отпадне таксата за разглеждане на документи за саниране на панелни жилища е предложил главният архитект на столицата Петър Диков.

Общинският съвет ще разгледа и друга негова идея, която предвижда и премахване на таксата за разрешение за строеж на още един етаж, когато се санира стара сграда.

Целта ни е да облекчим максимално собствениците по санирането на сградите, както и да се създаде интерес към финансирането, коментира пред телевизия BG On Air арх. Петър Диков.

Панелните жилища в София в момента са 204 хил., като в тях живеят около 600 хил. души. Действията по санирането на тези жилища и привеждането им в нормите са много важни, допълни главният архитект.

Той коментира още, че вчера е приключило приемането на офертите за изготвяне на типови проекти за саниране на панелните жилища.

Столична община планира да открие в три станции на метрото безплатни консултантски центрове за саниране на жилища. Единият център най-вероятно ще бъде на метростанция "Цариградско шосе" и ще обслужва жителите на източните квартали "Дружба", "Младост", "Дървеница".

Другият център ще е на една от станциите по трасето за "Люлин", а третият – на "Ломско шосе".