Добре обзаведените жилища, предлагани за наемане, на пазара са много малко. Това показа проверка на „Монитор”.

Иначе сайтовете са пълни с оферти за мебелирани апартаменти, но голяма част са за имоти с обзавеждане от времето на соца. В поне половината случаи снимката на обявата не отговаря на действителното състояние на жилището или пък офертата е напълно фалшива. На обаждането на клиента от агенцията отговарят, че квартирата вече е наета, но могат да намерят друга.

Брокери с дългогодишен опит от София споделят, че доста често от 30-40 оферти на техни колеги

успяват да отсеят 5-6 отговарящи на изискванията

на клиента. Най-трудно се намира жилище с ново обзавеждане на добра цена и на комуникативно място. Например в София за такова с наем до 500 лв. с месеци е почти невъзможно да се открие.

В столицата се търсят атрактивни апартаменти на добри локации, сочи анализ на „Адрес”. По-лесно се отдават имотите с качествено изпълнение и с качествено обзавеждане. Главно се търсят двустайни и тристайни. По-приоритетно е мястото, като наемателите правят повече компромиси с площта. За тях е важно районът да е комуникативен и да има добре развита среда, инфраструктура, зеленина. 

Най-предпочитани са районите на центъра, както и южните. За да се отдаде по-лесно един имот, най-важно е той да излезе на пазара в добър търговски вид, а пестенето на средства от ремонт на жилището единствено затруднява и забавя отдаването. От агенцията уточняват още, че около 30% от търсенето е за необзаведени жилища.

От „Адрес” смятат, че все още наемите вървят надолу, но недостигът на качествени квартири скоро ще обърне тенденцията и те ще започнат да поскъпват.

Според Антон Андонов, шеф на „ЕРА България”, в момента в големите градове наемите започнаха леко да се повишават. 

„Предвид на това, че инвестицията в жилище носи доходност от 3 до 5 на сто, а цените на имотите са ниски очаквам в бъдеще наемите на жилищата да се качват с около 5% годишно”, прогнозира той. По думите му най-често се търси жилище с една спалня, защото на квартира излизат предимно млади хора, ученици или студенти и работещи в големите градове. Няма ясна тенденция кои предпочитания преобладават за жилище с ТЕЦ или без. Хората, искащи точно да си управляват сметките, предпочитат да са на ток и на газ.