Около 1,5 млн. жилища в България не са обитавани. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на конференцията "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход", която се провежда в София.

По думите й това са около половината от сградите в страната и се намират основно в по-малките населени места. Бонева добави, че обитаваните жилища са малко над половината.

По думите на зам.-министъра ипотечните кредити през 2023 г. са около 20 млрд. лева, което е огромен ръст.

Каква е средната цена на жилищата в столицата в момента


"Жилищният сграден фонд е не само ключов енергиен потребител, но и основен инструмент за инвестиции и основен инструмент за съхраняване на богатството на населението, както и ключов елемент от качеството на живот", коментира зам.-министърът.

МРРБ
МРРБ

В България има много частично обновени сгради. Частичното саниране е позволило спестяване на енергия за много жилища, допълни Бонева. Според нея това отговоря на въпроса защо някои от сградите не са постигнали значително спестяване на енергия.

Другият проблем е, че недобре поддържаните сгради също създават проблеми, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg