Поне хилядарка ни трябва да се наемем нормален двустаен в центъра на София с площ от минимум 60 квадрата и да плащаме разходите му и то при най-икономично използване на основните консумативи като ток, парно и вода, пресметна „Монитор”.

Офертите за наем в тази част на София от 560 лв., колкото в момента е минималната заплата, почти липсват.

Най-евтините предложения за жилища от сегмента в тази част на София от 700 до 800 лв. са едва стотина, като не бива да забравяме, че собствениците искат поне един наем депозит.

В цяла София пък са само около 150 реалните оферти за нормален двустаен с наем до минималната месечна заплата, като едва десетина са за по-престижни квартали като „Иван Вазов”, „Лозенец”, „Изток” или „Дианабад”. Едно от предложенията за въпросните райони е за 76 кв. м приземен етаж от стара къща в „Лозенец”, с вехто обзавеждане, като единственото предимство е централният тец, а друга оферта - за панелка на пети етаж в „Иван Вазов”.

Дори в панелния мегакомплекс „Люлин” едва двайсетина са офертите за наем до 560 лв. за нормални двустайни с площ от поне 55 квадрата. Толкова са общо и за южните квартали на София, както и в „Горна баня“, „Овча купел“ и „Княжево“. По 10 до 15 са обявите в сегмента и за северните квартали „Толстой”, четирите части на „Надежда” и „Връбница”, „Обеля”, а също и в петте части на „Младост” и двете на жк „Дружба” и прилежащите райони.

Според Младен Митов от „Явлена” за квартири по-търсени си остават районите на „Студентски град” и южните квартали на столицата, които са по-близко до центъра.

„Евтините жилища се търсят навсякъде и интересът към тях се стимулира основно от идването на нова работна ръка от провинцията. Предлагане има, но трябва да се улучи моментът, защото наемният пазар обикновено е на приливи и отливи. Дефицит се появява в края на лятото и началото на есента, когато започва учебната година. В момента спокойно и по-лесно може да се намери квартира”, обяснява брокерът.

Наско Атанасов от „Виктория инвест” добавя към зоните с най-голямо предлагане „Люлин”. По думите му сега преобладават собствениците на луксозни жилища, които търсят за тях наематели.

„Предлагането на по-скъпи квартири винаги е било по-голямо, отколкото търсенето, защото клиентите са ограничен брой - основно чужденци. Българите, можещи да си позволят да плащат висок наем, направо си купуват имот. Обикновено такива жилища се наемат от хора, работещи в големи чужди фирми, на които битовите разходи се плащат от работодателя. Там се иска определен стандарт за обзавеждането. Задължително сградата трябва да е с охрана. Има много хубави жилища с наем над 1000 евро, които се предлагат в момента на пазара. Дефицитът при евтините жилища е висок, а и текучеството на наематели там е голямо. Хората непрекъснато се оглеждат за нещо по-хубаво и на по-ниска цена. Търсенето пък освен в центъра е високо и в „Младост-4” заради бизнеспарка. Обикновено наемателите най-много държат на състоянието на апартамента и обзавеждането. Голям плюс е, ако кухнята е оборудвана с бяла техника. Повечето квартири се дават без телевизори”, обяснява Атанасов.