България е на осмо място в Европа по доходност от инвестиция в имот, който да се дава под наем. Това сочи класация на британския сайт simplybusiness.co.uk.

Според портала, у нас тя е 5,77% на година. На Балканите пред нас е единствено Турция, където е отчетеният показател е 5,91 на сто. Югоизточната ни съседка е класирана седма. Непосредствено след България пък е Кипър - с 5,70% доходност. Български брокери съветват инвестицията в имот за даване под наем да се прави в голям град, където търсенето е най-голямо.

В рейтинга на сайта номер едно е Ирландия, която единствена е с доходност над 7%. Там средната за една година възвращаемост нараства от 6,54% на 7,08%.

С показател над 6 на сто в топ 10 са още втората Малта - с 6,64%, следвана от Португалия - 6,43%, Холандия - 6,27% и Словакия. Последната държава пък е единствената бивша соцстрана, която ни изпреварва по доходност от наеми.

Според сайта, предимството на всички държави от първата десетка е сравнително ниските цени на имотите и покачващите се наеми, особено в големите градове, което дава възможност за приличен доход.

На другия полюс, с високи цени на имотите, които натискат надолу доходността от наеми под 4% са класираната на последното 29-то място Швеция с 3%, Хърватия - 3,82%, Франция - 3,82% и Австрия - с 3,91 на сто. Великобритания пък е на границата от 4%.

В друга класация на портала TheMoveChannel.com Португалия и Турция са определени за най-добрите дестинации в Европа за инвеститорите, които купуват имоти с цел отдаване под наем. Сайтът е проучил на кои пазари има най-силно търсене на имоти под наем.

В Европа с най-голям дял на живеещите на квартира-6 от всеки 10 домакинства е Швейцария, сочат последните официални данни на Евростат.

На второ място е Германия с около 50% дял на наемателите, следвана от Австрия и Турция. В тези страни обаче, с изключение донякъде на югоизточната ни съседка, цените на имотите са много високи.