Повишава се търсенето на работна ръка в секторите на строителството и операциите с недвижими имоти, отчете на нарочна пресконференция днес Катя Антонова от Регионалната служба по заетостта във Варна, предаде БГНЕС.

Ако преди месец на първичния пазар са били заявени едва 10-ина работни места във фирмите за недвижими имоти, сега става въпрос за шест пъти по-голямо търсене в сектора, поясни Антонова.

За строителството пък, началникът на отдел „Услуги по заетостта“ коментира, че догато миналата година по това време имало масово освобождаване на работници, сега постепенно строителите се връщали на работа.

Общо 851 работни места са заявени официално през май, като най-търсени са работниците в хотелиерството и ресторантьорството – 200 места, транспорта и съобщенията – 120, търговията – 135, преработващата промишленост – 105 и т.н.

Като цяло от Службата по заетостта отчитат традиционното за сезона намаляване на безработицата, чието равнище в областта през миналия месец е 6,97 % при 7,66 % през април. В сравнение с миналата година обаче безработицата остава по-висока, тъй като по същото време на миналата година е била 4,90 %, което означава 4 531 безработни лица повече към днешния ден.

В Бюрото по труда във Варна са обявени 1025 свободни работни места, като освен професиите в сферата на туризма се търсят също учители, помощник библиотекар, главен счетоводител, медицинска сестра, инженер, заварчик, бояджия, корабен тръбар, продавач-консултант, арматурист, хигиенист и др.