Европейският пазар на бизнес имоти ще ускори растежа си през следващите две години, което ще донесе позитиви за България под формата на по-благоприятни условия за чуждестранни инвестиции. 

Прогнозата направиха глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield и стратегическият й партньор в България и Македония Forton на пресконференция в София. 

Двете компании засилват сътрудничеството си, като Forton се ребрандира, за да увеличи разпознаваемостта и доверието на международните инвеститори и корпоративни клиенти към България.

Ръст на инвестициите в Европа

„Европа е в центъра на световното внимание“, каза Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка и ръководител на звеното за международни корпоративни клиенти. 

„Търсенето на инвестиционни имоти ще се разшири в нови географски ширини и сектори и интересът към ново строителство ще нарасне.

“По последни данни инвестиционният пазар в България достигна 114 млн. евро от началото на годината до момента в общо 26 сделки и вече е с 54% над отчетения обем за цялата 2013 г. по данни на Forton. 

„Виждаме значително по-високо търсене на земя за строителство, както и на офис и търговски площи с потенциал за увеличаване на приходите им при успешно финансово преструктуриране, допълнителни инвестиции и намиране на нови наематели“, каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. 

„Но което е по-важно, виждаме и силен растеж в търсенето на офис и търговски площи от наематели. Това дава увереност и на международните инвеститори, които очакваме да покажат по-голяма активност в следващите месеци.“

Повече инвестиции в реалната икономика

За разлика от годините на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа до 2008 г. по-високият ръст в периода 2015 бъде следствие от по-високи инвестиции не само в имоти, а и в реалната икономика.„Аутсорсингът на бизнес процеси и тенденцията за изнасяне на производства на близки пазари ще донесе ползи за Централна и Източна Европа“, каза Питър Виктор. 

„Пазарите в Централна и Източна Европа ще видят ръст в търсенето на бизнес имоти, но все пак все още имат относително големи обеми, които трябва да бъдат усвоени“, добави той.

Новите източници на растеж

България е в благоприятна позиция да улови част от търсенето на нови местоположения за изнесени центрове за услуги или производства. Според Cushman & Wakefield тя е трета от европейските страни след Румъния (първа в света) и Чехия (13-а в света) по атрактивност за аутсорсинг на бизнес процеси. За бизнеса най-голямото предизвикателство остава човешкият капитал, посочи Питър Виктор.

Делът на ИТ и аутсорсинг секторите в усвоените (наети и придобити от крайните им ползватели) офис площи в София нараства от 40% през 2012 г. на 52% през първите девет месеца на 2014 г., показва последното проучване на Forton. 

„Пазарът на офиси в София показва ръст вече трето тримесечие, като обемите, усвоени към септември месец на 2014 година надминават тези от 2013 г.“, посочи Михаела Лашова.

Глобализация + технологии

Глобализацията и развитието на интернет каналите за търговията на дребно карат търговците да се насочат към първостепенни пазари и местоположения. Междувременно технологиите им осигуряват бърз достъп до нови пазари. Крайният резултат са по-високите изисквания към новите търговски проекти.

„Предлагането на търговски площи вече зависи не само от строителството, а и от затварянето на съществуващи проекти“, коментира Михаела Лашова.  

„Пазарът на търговски площи е в процес на възстановяване, като наемателите все още определят правилата. През последните месеци на пазара бяха представени няколко нови търговски центъра, а появата им доказа, че все пак има място за професионално планирани и управлявани проекти.

“Тенденцията за изнасяне на производства към близки дестинации ще доведе до повече инвестиции в Централна и Източна Европа", смята Питър Виктор. Другият съществен фактор за пазара на индустриални и логистични имоти ще бъде бурният растеж на електронната търговия.

Според оценката на Cushman & Wakefield българският пазар на индустриални и логистични площи в момента се намира в най-ниската фаза на бизнес цикъла. Но заради липсата на ново строителство в София наемите се повишиха от €3.5 на €3.75 на кв.м месечно към края на третото тримесечие.

Положителни перспективи

На глобално и на местно ниво очакванията за пазарите на бизнес имоти са положителни. Консултантите предвиждат умерен, но ускорен в сравнение с последните две години растеж

„Водени от западноевропейските пазари, наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 1-2% тази година, 2-3% следващата и над 3% през 2016“, прогнозира Питър Виктор. 

„Търсенето на инвестиционния пазар ще продължи да се развива с по-бърз темп от това на наемния“, добави той.„Българският пазар е все по-тясно обвързан с европейския“, каза Михаела Лашова. 

„Макар че местните условия се различават от пазар до пазар, бизнесът е все по-глобален, цели сектори от икономиката се доминират от международни компании, а инвеститорите прескачат границите в търсене на по-висока възвръщаемост. До голяма степен вследствие на тези тенденции последните девет месеца на 2014 г. бяха най-силните за пазарите на бизнес имоти в България от 2009 г. насам."