До 50 процента са паднали цените на някои ваканционни имоти в зимните ни курорти, показва проучване на специализирана инвестиционна компания.

Според експертите пазарът на зимни ваканционни имоти е най-засегнатият от кризата сектор, а тенденцията е построените ваканционни имоти да бъдат превръщани в хотели.

Средната цена на зимен ваканционен имот през тази зима е била малко под 40 хиляди евро, като според проучването част от цените са се върнали на нивата от 2005 година. За сравнение през 2008-ма средната цена на такъв тип имот е надвишавала 65 хиляди евро, което прави годишен спад на цените от над 40 процента.

До 50 процента са паднали цени в Банско, а в Пампорово и Боровец са останали малко по-устойчиви, но със значителен спад от около 20 на сто. Търсенето на имоти в зимните ни курорти през изминалия сезон е било три пъти по-слабо спрямо зима 2008/2009. Според анализа много от проектите са били замразени, а голяма част – превърнати в хотели.

Секторът на зимните ваканционни имоти е най-силно зависимият от поведението на англоезичните купувачи, които изгубиха водещото си поведение през последните два сезона, коментират анализаторите. Това е причината възстановяването в сектора да става бавно и със сериоани размествания на пластовете.

Експертите предупреждават за възможността много от имотите в строеж да не се достроят и да доведат редица предприемачи до фалит.