Подизпълнители ще могат да си вземат парите директно от възложителя на поръчката. Това стана ясно по време на конференция на Камарата на строителите

Фирмите ще може да си потърсят заработеното от държавата или местната власт,

когато главният изпълнител не покрива задълженията си.

Условието, при което компания ще може да изисква плащане е да имат възложен обособен обект, обясни изпълнителният директор на браншовата организация Иван Бойков. И посочи, че този принцип е заложен в Закона за обществени поръчки (ЗОП) и в момента трябва да бъде разработена наредба за прилагането й. По информация от бранша за работата по нея отговаря Агенцията за обществени поръчки. Станков уточни, че подобна практика има редица държави, като една от тях е Германия.

Строителните фирми са намалели с около 10 на сто тази година, съобщиха от сектора. В момента регистрираните компании в сектора са 4755, като заличените през 2016 дружества са 433. За сравнение през миналата година те са били 521. Тази година

за пръв път има повече нововписани фирми

отколкото заличени, коментира председателят на КСБ инж. Николай Станков. По данни на регистърът те са 637, в които има и 3 чуждестранни.

Произведената продукция в отрасъл „Строителство“ за деветте месеца на годината достига 7,428 млрд. лв., отчетоха от сектора. По данните им това е спад от 32%. Намалението при сградното строителство е 28,2 на сто, докато при инженерното достига 36,1%. Единствен ръст макар и минимален се наблюдава в издадените разрешителни за изграждане, като те нарастват с 1,2%. Най-голямо увеличение се отчита при документите за строителство на административни сгради с 21,3 на сто. Общо сключените договори през годината са 2115 на стойност 1,468 млрд. лв.

Просрочените задължения към строителите възлизат на 288 млн. лв., от които 194 млн. лв. са на местната власт, съобщи още Станков. Той уточни, че данните са на Министерство на финансите и са към края на септември.

Премахването на най-ниската цена

като критерии за избор на изпълнител в обществените поръчки за строителството, заяви още председателят. Според него заради него страдат основно мерките за безопасност, както и качеството на продукцията. Той допълни още, че трябва да се борим и срещи дъмпинга, който някой фирми налагат.

Очакванията за сектора са да се достигне ръст от 10-15 на сто през следващата година, каза Иван Бойков. Основно работата ще е отново по еврофондовете. Очаква се доста сериозен обем да има във ВиК сектора, обясни Станков. Бойков от своя страна коментира, че следващата година трябва активно да се работи, защото предстои проверка на започнатите проекти от комисията през 2018 г. и ако не се завършат ще трябва да се връщат средствата.

Представителите на бранша коментираха, че програмата за саниране трябва задължително да продължи макар и да не е с бюджет от 1 млрд. лв.

Вижте още: 

Правителството "завъртя" пореден милиард за безплатното саниране 

Борисов: Влагаме около 1 млрд. лева в саниране 

53 млн. лв. за саниране на десетки сгради в Пловдив