Ипотеката на недвижим имот може да бъде не само от банка, но и от физическо лице. При това положение купувачът следва да се договори с продавача как точно ще стане плащането и заличаването на ипотеката.

Има опция парите на купувача да се вкарат в доверителна сметка, обяснява адвокат Милена Миткова. Когато продавачът представи вписания нотариален акт по продажбата и удостоверение за тежести, тогава ще си получи плащането. Ако не представи документите, парите се връщат при купувача.

Ако вие сте купувач на такъв имот, освен документите, които удостоверяват собствеността (нотариални актове), необходими са ви данъчна оценка и кадастрална схема (ако има кадастър). Трябва ви още удостоверение за тежести, от което да е видно, че върху имота няма незаличени ипотеки, възбрани и други.

При една такава сделка е нужно и решение на едноличния собственик на капитала за продажба на имота. Ако имотът е ново строителство – таблица за площоразпределение и копие от одобрения архитектурен проект на етажа, както и разрешение за ползване.

Възможно е частно лице или фирма да притежава само един нотариален акт за различни имоти. Юристът посочва, че няма значение колко имота са вписани в един нотариален акт.

При покупка на имот с ипотека от банка, следва да спазвате стандартната процедура. Накратко, най-същественото е, че купувате ипотекиран имот. Ако сключвате предварителен договор, в него следва да е записано, че към момента на сделката продавачът е длъжен да представи удостоверение, че ипотеката е заличена.

Има вариант и с част от продажната цена да се плати на банката, което значи на практика, че ипотеката ще се заличи след вашата сделка и след плащане към банката. За целта е необходимо писмо-ангажимент от банката, от което да е видно каква е необходимата сума за плащане конкретно за този имот.

Необходим е и ангажимент от банката, че след превеждане на тази сума към нея, тя се задължава в тридневен срок да подаде молба за заличаване на ипотеката. А в нотариалния акт се записва, че продажната цена ще бъде платена на банката за погасяване на кредита, а остатъкът (ако има такъв) – на продавача.