В София търсенето на жилищни имоти продължава да изпреварва предлагането въпреки продължаващото строителство, показва анализ на Arco Real Estate.

Според агенцията повечето купувачи са много добре информирани и знаят точно какво търсят. Много от сделките се случват на първоначално обявената от продавача цена, без да се налагат преговори.

Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, като много от жилищата се използват за инвестиционни цели. През 2020 г. с такава цел са закупени около 20% от имотите, но през 2021 г. инвестиционните сделки нарастват почти до 30%.

Сделките с двустайни апартаменти се осъществяват на нива от 90 хил. - 130 хил. евро, а тези с тристайни се случват на нива от 120 хил. - 170 хил. евро, като стойностите варират в зависимост от това дали имотът е завършен и дали има налично паркомясто.

Най-търсените квартали в столицата са „Лозенец“, Център, „Младост“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Обеля“, „Овча купел“, „Витоша“. Повишен интерес има и в някои части на „Люлин“, където се строят нови сгради, а цените на жилищата са все още приемливи в сравнение с други квартали на София, сочат данните на агенцията.

Масово купуват имоти в София преди първа копка

Запазва се тенденцията да се търсят къщи и парцели за жилищни нужди в близост до столицата. Цените на тези имоти са в широк диапазон в зависимост от състоянието на имота. На пазара могат да се намерят и нови, и обзаведени къщи, като цените им варират между 250 хил. и 500 хил. евро.

istock
istock

Данните на агенцията показват повишено търсене на парцели в София и околностите в края на миналата година спрямо третото тримесечие. Спрямо същия период на 2020 г. търсенето е нараснало двойно.

Основните предпочитания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече помещения, което вече се е превърнало в необходимост заради пандемичната обстановка.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg