Повече от 50% от производителите нямат нужните документи за качеството на стъклопакетите, които влагат в дограмите. Това съобщи инж. Мирослав Йотов, директор на главна дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Поради тази причина инспекторите започнаха масови проверки из цялата страна, като наред със стъклата ще бъдат проверени и производителите на дограма.

„Имаме редица сигнали за влагане на стъкла в строителните обекти, които не са тествани и не отговарят на изискванията, тъй като не са преминали съответните тестове“, обясни Йотов.

Той допълни, че на територията на страната са извършени общо 9 проверки в градовете София, Пловдив, Враца, Шумен и Бургас. Тези търговци трябва да предоставят съответната документация за качеството на своята продукция. В противен случай ще бъдат налагани санкции, които започват от 5 хил. и стигат до 15 хил. лв. съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите. Често обаче фирмите оспорват наложените им глоби пред съда, обясни директорът.

Сигналите за некачествени материали постъпвали най-вече от единични домакинства или компании, които наскоро са подменили частично или изцяло дограмите и стъклопакетите си.

Експертите коментират, че стъклопакетът е един от важните елементи на дограмата, защото осигурява топлопроводимост, звукоизолираност и защита от взломни кражби.

След направените инспекции регулаторът ще изготви регистър с коректните и некоректните търговци, който обаче все още не ясно дали ще бъде оповестен публично.

За тези стъклопакети, които обаче вече са вложени в строителството, ще бъдат уведомени Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и ако строежът не е вкаран в експлоатация ще бъдат взети съответните мерки.

Мирослав Йотов съветва потребителите да следят вида на стъклопакета, който им предлага фирмата за дограма. Доста често търговците дори въвеждали клиентите в заблуждение, тъй като вместо висок клас стъкла, поставят нискокачествен стъклопакет, въпреки че потребителят е платил доста по-висока цена. Също така е добре да следим и какви документи ни дава фирмата изпълнител на поръчката и ако забележим нещо нередно трябва да поискваме допълнителни сертификати или да се обърнем към Комисията за защита на потребителите (КЗП) и контролните органи.