Работата на домоуправителя е трудна и отговорна, а понякога и доста неблагодарна. Негова е задачата да се грижи за делата на целия вход. Заплащането не е високо, но за сметка на това отговорностите са големи. Според Закона за етажната собственост „мандатът“ на домоуправителя е две години.

Избор на нов домоуправител се прави малко преди края на мандата на настоящия, посочва брокер Антон Илиев. Домоуправителят е длъжен да изпълнява задълженията си до избора на негов заместник. След изтичане на двугодишния период, домоуправителят трябва да свика общо събрание (ОС)за избор на нов управителен съвет (домоуправител).

Понякога обаче това се оказва трудна задача, заради нежеланието друг да поеме тези функции или липса на регламентирания кворум от присъстващи на събранието. Настоящият домоуправител има право да свиква събрания колкото пъти е необходимо, докато всички разберат, че трябва да се избере нов домоуправител.

Ако искате всичко да е както трябва, ОС се свиква чрез покана, подписана от лицата, които го свикват, съветва Илиев. Поканата се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а в неотложни случаи – не по-късно от 24 часа.

Датата и часът задължително се отбелязват върху поканата от лицата, които свикват ОС, за което се съставя протокол. В поканата се посочват дневният ред на ОС, датата, часът и мястото на провеждането му.

Тези писмени покани се правят със следната цел – ако някой съсед не дойде и после каже, че не е бил съгласен с взетите решения на събранието, а е бил уведомен по надлежния ред с негов подпис, че е получил поканата, той няма право на никакви претенции. Но ако не е уведомен писмено, след това трудно се доказва кой е разбрал за събранието и кой не е.

По-добрият вариант е, когато домоуправителят и касиерът на входа са различни лица, подчертава консултант Младен Садинов. В този случай има възможност за по-голям контрол. Този, който събира и разходва парите, дължи обяснение за всеки похарчен лев. Това обикновено се прави с отчет, който се представя на ОС.

Практиката показва, че понякога нов домоуправител бива избиран дори без той самият да е присъствал на събранието. Ако не е съгласен с избора, следва да напише своите мотиви, с които заявява на съкооператорите си, че не може да изпълнява поверените му задължения.

Списъкът трябва да бъде адресиран до предишния домоуправител, на електронните адреси на съсобствениците (ако са налични) или да се постави като съобщение на дъската за обяви във входа.

Собственик или ползвател може да откаже да бъде домоуправител при трайна фактическа невъзможност поради болест, дълготрайно отсъствие през съответната година или при предложение за повторен избор. При неизпълнение на задълженията мандатът на домоуправителя се прекратява предсрочно само с решение на ОС.

Ако етажна собственост не може да постигне единодушие за избора на домуоправител, вариант е да се наеме професионален такъв. Неговите услуги струват по-скъпо, но поне се гарантира качествено изпълнение на задълженията. Друг плюс е, че съседите ще избегнат евентуални конфликти помежду си.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.