Предлагането на големи офиси с площ над 1000 кв. м за персонал над 100 души в София остава слабо през последните 12 месеца, сочат данни на консултантската компания Colliers International.
Фирмите, търсещи просторни кантори, могат да избират измежду 14 сгради в столицата, повечето от които в периферията на града. 

И в Европа предлагането на големите офис площи е съсредоточено предимно в периферията на градовете. Единствено в Париж, Москва, Варшава и Истанбул има по-богат избор и в централните райони. 

София се нарежда сред пазарите с най-слабо предлагане на подобни офиси. Интересът за наемане също не е особено голям. За последната петилетка средно само по 2 са сделките на година за офис площи над 5 хил. кв. м. 

До края на тази година не се очаква да има особена промяна на пазара. Консултантската компания е анализирала предлагането на такива сделки на 25 пазара в Европа. Предлагането е намаляло с 12 на сто на годишна база средно за региона, с което възможностите за бизнеса се ограничават значително. Очаква се предлагането да продължи да намалява заради засилващото се търсене и слабата строителна активност.

Най-силен спад на предлагането на големи офиси през последната година е отчетен в Москва, следвана от Берлин и Франкфурт. Сериозен брой сделки се отчитат и в централен Лондон, Мадрид, Лисабон и Будапеща.

Същевременно по-съществен ръст на предлагането е отчетен само в Цюрих и Истанбул, а несъществени изменения са регистрирани в Мюнхен, Виена, Стокхолм, Женева и Амстердам. Без промяна остава предлагането в Букурещ, Дюселдорф и Милано.