Национално сдружение брокери на имоти подготвя и финализира проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха от организацията. Целта е  да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите.

В проекта се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара). Подобна регулация може да се осъществява на национално ниво – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско ниво - както е във Франция, посочват от националното сдружение.
 
Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни служители (каквато е практиката в Търговския регистър), след като се установи, че кандидатите отговарят на законовите изисквания за образование и стаж, разписани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на служители в частен орган (Камара).

Професионалните обучения на брокерите да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не в един единствен Център за професионално обучение към формирование на лимитиран брой агенции за недвижими имоти.
 
„Национално сдружение брокери на имоти”, което обединява общо към 250 фирми, е категорично против създаването на частна Камара, регулираща бранша, каквито идеи се появяват периодично. Причината е, че по този начин контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения, ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции.

Тази идея е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша, посочват от организацията.

Защо дейността на брокерите на имоти не е законово регулирана

И са категорични, че професионалистите и експертите в бранша на недвижимите имоти трябва да имат един общ стремеж - да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа, при нарушаването на които думата да има съдът, а не други брокери. Търговията и управлението на недвижимите имоти веднъж завинаги да скъсат с определението „сив” и „рисков” сектор.

istock
istock

Заедно с държавните институции да се постигне съгласие за стройна регулация, за да се облекчат проблемите на хората, да се увеличат приходите в държавната хазна и да се снижи максимално риска за потребителите на услугата. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност на работещите в бранша и клиентите, дават гаранции за прозрачност и отговорност, допълват от Национално сдружение брокери на имоти. 
 
Приемането на такъв закон е необходимо и спешно, защото недвижимите имоти са предизвикателство и проблем на всеки българин. Според актуалните данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат собствен имот. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg