Собствениците на имоти все още са готови да свалят цените, за да намерят купувач. Те дори са готови да преразгледат офертите си по повече от веднъж.

Средно по 350 на ден са офертите за продажба, по които цените падат. Отстъпките от първоначално обявената цена са средно около 20 на сто.

Най-големи са намаленията за парцелите, а най-малки – за апартаментите в големите градове на България. Това става ясно от данни на Imot.bg за имотите, чиито офертни цени са понижени.

Например парцел от 5000 квадрата, разположен в столичния квартал „Димитър Миленков“, се продава за 550 хил. евро, което е с

62% по-малко от първоначално обявената цена

за имота. Парцелът е в регулация и е снабден с ток и вода, става ясно от обявата. Според брокерите може да се използва както за промишлено, така и за жилищно строителство. Друг парцел, разположен в Перник, се продава с 50 на сто по-ниска цена.

От 40 000 лв. офертата вече е намалена на 20 000 лв.Този имот също е в регулация и до него има пуснати ток и вода.

Парцел от 1700 квадрата в село Борилово, в близост до Стара Загора, пък се продава за 17 000 евро.

Това е понижение с около 47 на сто спрямо първоначално обявената цена от 32 300 евро.

От данните става ясно още, че собствениците на имота понижават за втори път цената му. В края на май парцелът се е продавал за 25 500 евро.

От данните става ясно още, че собствениците на жилища в големите градове са по-предпазливи и не бързат да свалят цената на имотите.

Например тристаен

апартамент в престижния столичен квартал Лозенец

в момента се продава за 100 хил. евро. Това е с 5% по-малко спрямо първоначалната оферта.

Жилището обаче е просторно с площ от около 92 квадрата. Освен това се намира в близост до Южния парк и гледа към озеленен двор.

Двустаен апартамент в близост до Руски паметник в София се продава на цена с 3,73% по-ниска от първоначално обявената. Така в момента жилището се продава за 79 900 евро.

В цената са включени още мазе и таван. Тристайно жилище във Варна, което се намира в близост до „Зимно кино Тракия“, пък се продава за 48 970 евро. Това е с 12,25 на сто по-малко от първоначалната оферта от 55 800 евро.

От данните става ясно още, че цената на този имот също е сваляна два пъти. През май той се е продавал за 53 490 евро.

Наскоро пък данни на консултантската компания Knight Frank показаха, че цените на жилищата в България са ускорили спада си през първото тримесечие на 2013 г. до 1,9% на годишна база.

Спадът за предходното тримесечие беше 1,4 на сто. Така България се нарежда на 17-о място по спад на цените в класацията на Global House Price Index. На първо място по поевтиняване е Гърция, следвана от Унгария, Холандия и Испания.