Как е най-изгодно да продадем съсобствен имот, когато всички съсобственици са съгласни? Ако някои от тях живеят в чужбина и нямат възможност да пътуват, сделката може да се извърши и без тяхно присъствие. Специалистите обясняват дали преди това е добре да се направи делба.

Делбата би била нищожна, ако в нея не са участвали всички съсобственици, посочва адвокат Милена Миткова. Ако вие сте съсобственик, живеещ далеч, без ваше присъствие може да се случи, само ако ви представлява пълномощник. Тоест, участвате в делбата, но не присъствате лично, а вместо вас отива упълномощено от вас лице.

След делбата, всеки може да продава дела си. Преди това продажба може да стане, ако този, който иска да продава, предложи дела си първо на другите съсобственици и те откажат да го изкупят. За дарение или замяна съгласие на другите съсобственици не е необходимо.

Ако вие и другите съсобственици имате желание да продадете имота, можете да го продадете целия – така цената му ще е значително по-висока, разкрива адвокат Румена Симеонова. За целта обаче е необходимо изрично пълномощно от ваша страна. Може да упълномощите някой от съсобствениците си, ваш близък, на когото се доверявате, или адвокат.

Заверката на изрично пълномощно (изготвя се специално, за да послужи за продажба на конкретния имот) може да бъде направена в българско посолство или консулство в страната по пребиваването ви. Ако и това не може да се направи, има още две възможности:

1. Съдебна делба, за която можете да упълномощите адвокат или роднина по права линия да ви представлява или поне да посочите адрес за призоваване и някой да получава призовките ви – в такъв случай може дори да не се представлявате по делото – делба ще бъде допусната. И тук изходите са два – или имотът ще бъде поставен в дял на единия от вас, съсобствениците, и той ще изплати дяловете на останалите или целият имот ще бъде изнесен на публична продан и ще бъде продаден на търг от ЧСИ или ДСИ.

2. Съсобствениците да ви изпратят покана да изкупите техните дялове на цената и при условията, които са договорили с купувачите. При днешните условия това може да стане дори по имейл, особено предвид, че вие не сте против продажбата. Вие пък ще отговорите, че не желаете да изкупите дяловете им (или няма да отговорите в дадения от тях срок) и така те ще придобият правото да продадат само своите дялове на трето лице, което не е съсобственик. Тоест не е нужно съгласието ви другите съсобственици да продават да е в нотариална форма. Дори не е нужна писмена такава.

Адвокат Галина Чанкова допълва, че нотариус винаги може да извърши подялба на даден недвижим имот, но е нужно и вашето участие, за да не бъде делбата нищожна. Това означава, че вие задължително следва да заявите своето становище в писмен вид, а именно, че не изразявате желание да закупите техните дялове и давате своето съгласие да ги продадат на друго лице. Разбира се може и да упълномощите друго лице с права да ви представлява.