Покачване на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 г., прогнозират членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Организацията обединява водещи строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столична община. Като съществен фактор за ръста строителните предприемачи определят покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги. 

„Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира именно от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, казва Камен Пенков, член на НАСП. 

По думите му повишаването на цената на труда също оказва влияние върху крайния продукт. За последните 10 години възнагражденията в строителния сектор са нараснали почти два пъти, показва статистиката на НСИ. 

По отношение на развитието на жилищния пазара в София от НАСП посочват, че голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд, което провокира устойчивото търсене на жилища ново строителство.

Броят на издадените строителни разрешения в столицата расте – с почти 25% повече са планираните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 спрямо 2018. Въведените в експлоатация нови жилища пък се увеличават двойно, сочат данните на НСИ. 

„Предвид балансирания пазар, който наблюдаваме в момента, очакваме поскъпването на жилищните имоти да бъде около нивата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите сключват сделки без да се налага сериозен компромис от двете страни“, уточнява Христо Чепишев, член на НАСП. 

Въпреки че през последните 2 години цените нарастваха с над 10%, жилищата у нас остават сред най-достъпните в Европа.

По данни на Numbeo – най-голямата в света база данни с актуална информация за условията на живот, както и изчисления на икономисти, жилищният пазар в София заема водеща позиция в отношението на средния месечен доход към средната цена на квадратен метър жилищна площ за града. За България показателят е 0.6, докато на Стария континент той е под 0.1. 

„За съжаление тенденцията у нас е за влошаване на този показател. В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище“, казва Георги Шопов, председател на НАСП.