Проптех индустрията прави първи стъпки и у нас, след успешния си ръст в държави от целия свят. 

Тя включва всички инструменти и софтуерни системи, които са предназначени да подпомогнат дейностите, свързани с недвижими имоти - например дизайн, строителство, наеми, маркетинг и инвестиции. В България работят около 30 иновативни компании, които се стараят да въведат новите технологии в имотния пазар.

"Проптех може буквално да преобърне пазара. Започва от софтуер за домоуправители, какъвто вече има у нас и който ще прекрати вечните конфликти на етажната собственост, и достигнa до автоматична данъчна оценка на цели бизнес сгради” - коментира Георги Павлов, основател на проптех общността в България.

Сред най-перспективните приложения според Павлов са платформите за търсене на имот с помощта на изкуствен интелект и за отдаване и наемане на апартаменти за средносрочен период.

Голям плюс ще бъдат също и платформите, които се занимават с обработка на много данни.

Изкуственият интелект ще бъде полезен и за откриването на фалшиви обяви онлайн. Нововъведенията ще направят пазара по-прозрачен за потребителите.

В световен мащаб, проптех бизнесът се развива от около 4 години, като през 2018 г. инвестициите в него са над 9.5 млрд. долара. Засега като проблем в България се явява  предпазливостта от страна на инвеститорите. 

За момента общността в България се обръща към бизнеса, но в бъдеще ще се опита да работи и с държавата.