Сериозен интерес към пазара на ваканционни имоти в Банско през последните два месеца вдигна цените на апартаментите в курорта.

От октомври до момента средната цена на закупените апартаменти нараства до 32 000 евро при стойности от 443 евро на квадратен метър, което е увеличение от над 120 евро на кв. м спрямо третото тримесечие на настоящата година. Това показват данни на агенция Bulgarian Properties за тенденцията при имотите в ски курортите у нас.

40% ръст на продажбите в ски курортите

„Предпочитанията на купувачите в Банско се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти“, обясни изпълнителния директор на агенцията Полина Стойкова. По думите й тази година е изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база.

„Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите“, казва още тя.

32 000 евро средна цена, търсят двустайни и тристайни 

По данни на компанията Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт  – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв. м, а средната покупна цена е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи, преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт.

„В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 г. наблюдаваме спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015 г., което отслабна през 2016 г.“, коментира Стойкова. По думите й в курорта все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро.

Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.

През тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада.