Руснаци изместиха англичаните в сделките с недвижима собственост по морето, съобщава електронното издание Burgasinfo, позовавайки се информация на брокери. Там, където доскоро се чуваше английска реч, вече се говори руска. Руснаците съчетават почивката си с избор на ваканционен имот по Южното Черноморие. Тази тенденция потвърдиха брокери от няколко водещи бургаски агенции за недвижими имоти.

Като цяло от началото на март се наблюдава повишаване на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие. Първото шестмесечие на 2010 г. е по-успешно за ваканционните имоти от 2009-а г., тъй като спадналите вече цени на имотите привличат отново интереса на купувачи от най-различни страни.

Пазарът, обаче, все още е далеч от обемите отпреди кризата и сделките са предимно в долния ценови сегмент от 650 до 750 евро за квадратен метър. Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовите граници от 80 000 до 130 000 евро.

Оживлението на вторичния пазар на имоти също продължава да е факт. Чуждестранните собственици на апартаменти по морето в момента ги обявяват на много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 350 евро на кв. м за апартаменти в завършени комплекси.

Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.

При избор на ваканционен имот обаче купувачите много добре да подбират комплексите, съветват брокерите. Препоръчително е да бъдат напълно завършени комплекси, с добра локация и отлично качество, които се управляват от реномирана компания за управление на имоти и се отдават под наем на туристи.

Междувременно бургаски брокери информираха, че се затвърждава тенденцията за закупуване на жилищни имоти на зелено. Този тип сделки бяха буквално замразени в развоя на кризата. Оживлението при продажбата на зелено сега е само при компаниите с утвърдено име на имотния пазар, отбелязва изданието, позовавайки се на информация на компания Сан Сити.