Пред щандовете на руски агенции за недвижими имоти, всяка от които предлага по поне 20 проекта в България, кандидат-купувачите се редят на опашки, твърдят от инвестиционната компания Greenlife по повод приключилото първо за годината изложение на български ваканционни имоти в Москва.

Инвеститори от Русия, Армения и Азербайджан повишават интереса си към придобиване на черноморски и планински имоти у нас.

Бюджетите на средностатистическите купувачи също са се увеличили, като достигат 80–110 хил. евро за апартамент с две спални, докато само преди година те са отделяли по едва 30-50 хил. евро.

Руснаците са видимо по-спокойни и вярват, че цените са намерили равновесната си точка, което прави момента подходящ за покупка. Те искат да се възползват от атрактивните цени за имоти не само по Черноморието, но и в Пампорово и Банско.

Тенденция в поведението на родните инвеститори пък е желанието да се освободят бързо от започнатите проекти. Повечето от тях са принудени да предприемат смели ходове, притиснати от изискванията на банките. Те правят отстъпки в рамките на 5-15% при авансово плащане или предлагат различни схеми за отложено плащане.

По-слаб е интересът при инвеститорите, които предлагат директно. За втора поредна година над 90% от сделките на рускоговорящите минават през руска посредническа компания.

Луксът продължава да бъде основната притегателна сила при морските имоти. Отстъпките тук се постигат по-трудно, тъй като конкуренцията в най-високия сегмент на пазара вече намаля. Сключват се и сделки при цени около и над 1000 евро за кв. м. Търсенето за къщи се движи в порядъка 150-200 хил. евро.

За първи път се наблюдава и целенасочено търсене на зимни имоти, в частност Банско. То е предизвикано от ниските цени, на които се предлагат апартаментите там в момента, като сделки се сключват само и единствено при атрактивни оферти. Съществува и нов реален интерес от страна на руски инвеститори за закупуването на земя или нереализирани проекти.