При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените заради коронавируса, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. Спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%.

Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. Това отчитат от платформата Ocenime.bg.

Най-голям спад има на наемите в Бургас - 6%, следвани от софийските квартири - 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.

Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%. Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.
 
На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само лек спад.
 
Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

ocenime
ocenime.bg

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.
 
В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

Колко струва къща в селата около София

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.
 
Във Варна пък цените са паднали с почти 6% за същия период.
 
Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

ocenime
ocenime.bg

Два месеца след избухването на огнището на Covid-19 в България се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, отчитат още от платформата.

Наред с кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Коронавирусът фактически стопира продажбата на жилища в България, въпреки бързата реакция на брокерите, кaто голяма част от тях въведоха шикора употреба на 3D огледи.

В по-големите градове у нас се забелязва рязък спад в предлагането на жилищата точно след обявяване на извънредното положение на 13 март.

Най-голям спад в обявите - от 60%, е отбелязан в София, следван от Стара Загора - 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна - 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те най-големи града у нас града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%, според данните на платформата.

istock
istock

Има и спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на "имоти" и "апартаменти" в Google онагледява този намалял интерес за покупка. Експерти в България и чужбина предвещават, че това е само "пауза" в покупко-продажбите и те ще се случат на по-късен етап.

Поевтиняха ли жилищата в София заради коронавируса

В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата. Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%.

В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст - 4% повече обяви.

istock
istock

С премахването на мерките, свързани с коронавируса се очаква пазарът на имоти в България да се върне към нормалния си ритъм, а някои предвещават дори бум от отложени сделки.

Продължителни карантинни мерки рискуват трайно затваряне на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последствия и върху жилищата.

В момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуация и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решенията на политици и епидемиолози, отколкото пряко от участниците на пазара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg