Икономистите прогнозират забавяне на цените на жилищата, пише в анализ консултантската компания Knight Frank. Цените на жилищата в 56 страни и територии по света са се увеличили средно с 10,2% през годината до март 2022 г., показва класация на компанията.

В нея страната ни се нарежда на 27-о място с ръст на цените на жилищата от 9,4 на сто за година. Ако се вземе предвид процентът на инфлация у нас обаче, реалният ръст на цените в България е бил с 1,5 на сто, показва анализът. Подобен ръст на цените на нашия  е имало във Великобритания, Хърватия и Гърция.

Все още има само два пазара - Малайзия и Мароко, където цените на имотите са спаднали за период от 12 месеца. Освен това 45% от пазарите все още регистрират двуцифрен ръст на цените на годишна база. И така, защо икономистите прогнозират забавяне на цените на жилищата?
 
Пандемията, произтичащите от нея проблеми с веригата за доставки и кризата в Украйна подхранват глобалната инфлация. Високата инфлация означава, че лихвите ще се повишат, повишавайки цената на дълга в момент, когато разходите за живот, в частност цените на храната и енергията се покачват, намалявайки разполагаемите доходи и способността на домакинствата да се преместят или модернизират домовете си.
 
Наред с други в САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Нова Зеландия и Канада, лихвените проценти се вдигат през първото тримесечие и дори Европейската централна банка се очаква да действат с оглед излизане от отрицателните лихви през септември или дори по-рано.

Високата инфлация означава, че разликата между номиналния и реалния ръст на цените на жилищата се увеличава. В номинално изражение цените на жилищата в 56 страни и територии се покачват с 10,2%, в реално изражение (след коригиране с процента на инфлацията) цифрата е по-близо до 3,3%. Темпът на нарастване на реалните цени на жилищата вече намалява за две последователни тримесечия.

Бум на цените и продажбите на имоти у нас

Турция е водеща в индекса с номинален ръст на цените, от 110%, но заради инфлацията реалният ръст на цените на имотите намалява до 30%.
 

Knight Frank
Knight Frank

Анализът по световни региони (без звездния растеж на Турция) показва, че Северна Америка превъзхожда със среден растеж от 18,6%, следвана от Европа (11,6%) и Азиатско-Тихоокеанския регион (6,4%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg