Цените на имотите догодина ще се повишат средно с около 10-12%, показва прогноза на Национално сдружение „Недвижими имоти“, представена на имотен форум.

Сделките с имоти през следващата година ще се случват предимно без отстъпка и за кратък период от време, тъй като и двете страни са много добре запознати с пазарните условия и с възможните сценарии.

Ще продължи тенденция, започнала през настоящата година – все по-отчетливо на пазара ще се позиционират хората над 50-годишна възраст. Вече преживели едно обезценяване на парите, те изхождат от негативния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават, обясни Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

По данни на агенцията най-купувани на пазара на имоти у нас са двустайните жилища - те са близо 45% от осъществените сделки, с 10% по-малко са покупко-продажбите на тристайни апартаменти през 2021 г.

Криза за панелки на пазара

Жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано, твърди Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian Properties.

istock
istock

Управляващият директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова определя годината за период на адаптация на имотния пазар към новите реалности. „В много отношения хората се опитват да се върнат към нормалния начин на живот и това създава динамика на имотните пазари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg