България е на седмо място в света за най-бързо развиващите се пазари за недвижими имоти.

Това сочи проучване на английската консултантска компания Knight Frank, на базата данни от Евростат и НСИ за първото тримесечие на 2018 г.

За периода ръстът в цените на недвижимите имоти е достигнал 7,1%. За сравнение - през последните 3 месеца на миналата 2017 г. отбелязаният ръст в цената варира между 8 и 9%, което потвърждава предвижданията за забавяне темпа на поскпъване. Въпреки това в сравнение с второто тримесечие на 2017 г. броят на издадените разрешения за строеж на жилищни сгради е нараснал с 6,31%.

Най-много разрешителни за строеж за издадени в големите градове София, Варна, Пловдив и Бургас, като челна позиция за момента взема столицата. Водещо остава търсенето на апартамент. Според посредниците от Arco Real Estate близо 84% от клиентите се насочват този тип имот.

Най-атрактивни за купувачите в столицата са „Изток“, „Редута“, „Оборище“, „Витоша“, „Борово“, „Гео Милев“, центъра, „Младост 1“, „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Лозенец“, „Малинова долина“.

След тях със среден интерес за покупка се нареждат кварталите „Лагера“, „Люлин-център“, „Левски“, „Банишора“, „Надежда“, „Бъкстон“ и „Павлово“.

Най-малък интерес има към жилищата в „Хладилника“, „Свобода“, „Зона Б-5“, „Княжево“, „Орландовци“ и „Полигона“.