Цените на жилищата в Унгария са се покачили с повече от 166% от 2015 г. насам, но има страна с още по-смущаващо увеличение.
Цената на апартамент в Истанбул сега е в тясна конкуренция с тези в скандално скъпите градове като Париж и Лондон, тъй като цифрите показват, че цените на турските жилища са 12 пъти по-високи, отколкото бяха преди девет години в номинално изражение, съобщава Еuronews.

Сред страните-членки на ОИСР, северноевропейските страни като Швеция и Финландия са видели най-малка промяна, с повече от 4% увеличение на номиналните цени на жилищата от 2015 г.

На другия край на скалата е трансконтинентална Турция, следвана от Унгария, където цените са със 166% по-високи от тези през 2015 г.
По-голямата част от страните от ОИСР отбелязаха покачване на цените на жилищата им с двуцифрен процент между 2015 г. и 2023 г. Въпреки това цените в Турция особено се открояват, тласкайки наемите там толкова високо, че дори управителят на централната банка на страната не може да си позволи да наеме жилище.

Въпреки това, докато цените на турските жилища се повишават постепенно от 2015 г. насам, те започнаха да се покачват с бързи темпове едва през 2021 г. Те достигнаха своя връх през 2022 г., когато имотите са поскъпнали със 168% за една година, последвано от покачване със 76% през 2023 г.

Междувременно в цяла Европа и САЩ цените на жилищата претърпяха удар в края на 2022 г., тъй като централните банки в тези страни започнаха да повишават лихвените проценти, за да се справят с високата инфлация, което повиши лихвите по ипотечните кредити.
От друга страна, турската централна банка понижи референтния си лихвен процент през август 2022 г., въпреки че през ноември същата година инфлацията в страната беше близо 85%.

Еuronews
Еuronews

Според експертите рязкото покачване на цените на имотите в Турция се дължи на няколко причини. „Реалната промяна започва от 2020 г.“, каза Гьоркем Япан, лидер в сектора на недвижимите имоти и строителството за турския пазар в KPMG. „Основните причини според мен са колебанията на валутата, девалвацията на турската лира, по-високите нива на инфлация и последващото увеличение на разходите за строителство, както и нарастващото търсене след пандемията.“

Как ще се отрази влизането в еврозоната върху имотния пазар у нас

Нивото на инфлация в Турция през 2022 г. беше изключително високо, повече от 50% за почти цялата година, достигайки над 80% през октомври. Въпреки това реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) също са се покачили с 96,7% до третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 2015 г., според ОИСР.
 
„Миналата година преживяхме земетресения, засегнали 11 града в Турция, които също повишиха цените, защото хората искат да живеят на по-сигурни места като устойчиви на земетресения сгради“, каза Япан.

Докато купувачите в брой наводниха пазара, хората с ипотеки в Турция отбелязаха рязък скок на месечните си лихви: екстремните нива на инфлация в Турция, които наскоро достигнаха почти 70%, накараха централната банка агресивно да затегне своята парична политика и да повиши референтната лихва от 8,5% през юни 2023 г. до 45% през януари 2024 г.
 
В резултат на това ипотечните кредити в Турция вече имат 40% годишен лихвен процент. Освен това максималната ипотека, която може да бъде взета, покрива не повече от една пета от цената на къщата. През 2023 г. по-малко от 15% от продадените къщи са имали купувач с ипотека. Останалите бяха продадени на купувачи в брой.

istock
istock

Руснаци ли изкупуват турския имотен пазар?
 
От 2022 г. най-значителната част от жилищата, продадени на чужденци, отиват при руснаци, следвани от иранци.
 
„След началото на конфликта Русия-Украйна през февруари 2022 г. имаше значителен приток на мигранти от двете нации към Анталия, Истанбул и Мерсин“, каза Япан, добавяйки, че тези три места са станали най-популярните сред руските инвеститори, където тяхното присъствие тласна цените нагоре.
 
Само в Анталия цените скочиха с 230% за една година до втората половина на 2022 г. „Поради удвояването на чуждестранното население в Анталия в продължение на две години след миграцията от Русия и Украйна, цените на имотите и наемите скочиха до небето“, каза Yapan.
 
Междувременно девалвацията на турската лира ограничи възможностите на турските купувачи. В същото време голям брой руски и украински граждани платиха огромни суми в брой, което предизвика търсене на имоти, което допълнително провокира повишаването на цените.
 
Търсенето от страна на руските купувачи обаче не обясняваше голямата промяна в цените в цялата страна, дори ако техният значителен интерес към определени места доведе до повишаване на цените.
 
„Въпреки това през 2023 г. от 1,2 милиона къщи, продадени в Турция, 35 000 къщи (3%) са продадени на чужденци, а приблизително 30% от тези къщи, продадени на чужденци, са продадени на руснаци“, каза Япан, добавяйки, че руските инвеститори наскоро започна да сменя Турция с други дестинации, като Кипър.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase