Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната. За първите три месеца на 2023 г. намалението е над 36 процента спрямо последното тримесечие на миналата година. Голямата разлика е в резултат на купуваните жилища от украински граждани в края на 2022 г., съобщи Николай Стоянов, мениджър на екип „Централен” в голяма агенция за недвижими имоти.
 
Според него спад на сделките има в цялата страна. По думите му, един от факторите за отдръпването на купувачите досега е бил фактът, че нямаме редовно правителство, което поражда чувство за несигурност. За охлаждането на имотния пазар са допринесли инфлацията и страхът на хората, че се очаква покачване на лихвите по ипотечни кредити, обясни още експертът.

Той успокои, че в България не се очаква ръст на лихвите както в някои други европейски страни, тъй като българите държат много пари от спестявания в банките, като посочи, че привлеченият ресурс е над 70 млрд. лева.

Купувачите на имоти стават по-разумни

Стоянов прогнозира обаче, че очакваното понижение на цените на имотите няма да се случи заради поскъпването на строителните материали. През последните години, особено след пандемията, се търсят по-големи жилища, след необходимостта за пространство за работа от вкъщи, каза още той.

istock
istock

Стоянов очаква през второто полугодие предлагането на имоти да се увеличи и да се обърне досегашната тенденция - търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили имоти, за да опазят парите си от инфлацията, ще започнат да ги продават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg