Според проучване на Idealista - водещият уебсайт за недвижими имоти в Мадрид, през последните шест месеца интересът към еднофамилни къщи далеч от центъра на града се е увеличил с 18%. Но говорителят на уебсайта прогнозира, че в големите градове няма да има спад на цените по две причини.

"Спадът в цените няма да има. Първо, защото търсенето е много голямо. И второ, защото очакванията за бързо икономическо възстановяване са големи, главно поради помощта от Европа и условията, които Европейската централна банка дава за изгодни кредити “, казва Франсиско Инярета, говорител на Idealista.

От друга страна, пандемията нанесе тежък удар и на собствениците на жилища под наем. Федерацията на сектора в Испания изчислява, че загубите ще достигнат 4,5 милиарда евро. Освен това се посочва, че заетостта е намаляла почти наполовина през лятото. Лола има само две алтернативи, предвид липсата на туристи и спада в цените.

"Ако наемете за среден престой и платите много данъци, на всичкото отгоре цената е спаднала, ползата ви е много малка. При дългия престой можете да приспаднете 60%, но прекарвате пет години обвързаност с някой на много ниска цена", казва Лола Мартин, собственик на туристически апартамент.

istock
istock


Търговските вериги се отървават от имоти

Сложни ситуации, причинени от непредсказуема пандемия. Коронавирусът причинява големи промени на пазара на недвижими имоти. Движенията, които се наблюдават в Мадрид, се повтарят и в други градове като Ню Йорк, Лондон или Париж.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg