НАП проверява българите с имоти в Гърция и Дубай. Новите изисквания за документи за сделка с имоти - нотариусите с онлайн достъп до НАП. Нарастват очакванията за продължаване на спада на цените на жилищата в света.
 
Според адвоката Деян Драгиев, става дума за придобиване на имущество с недекларирани доходи. "Търси се дали декларираните средства в тези държави отговарят на възможността за закупуване на имоти, тъй като през последните години много българи закупиха такива в Дубай и Гърция", споделя той.

Той уточни, че достъпът на нотариусите до НАП още е само предложение. "Цели се да се вдигне едно ниво нагоре фискалният контрол. Не просто да се подпише декларация, в която може да се декларират неверни обстоятелства, но и да се спре транзакция по сделка. Нотариусите трябва да се справят със системите за данни за налични задължения.

Българи търсят имоти за 3-4 млн. евро в Дубай

Ако се установи, че определен продаван имот има тежести, то тогава какво ще получи продавача, ако парите отидат за погасяване на дълга при покупката? Той ще е прехвърлил един имот срещу нищо. Ще се пораждат спорове", смята той. И допълва, че има намаления на измамите с недвижими имоти.

istock
istock

От своя страна Добромир Ганев от Национално сдружение "Недвижими имоти" посочи, че очакванията са ръстът на цените на недвижимите имоти да спадне до 5%. По думите му за 10-12 години 10 000 български граждани са придобили имоти в Гърция. Само за миналата година сделките са 242 000, като не се купуват само ваканционни имоти, но за такива с цел носене на доходност чрез наем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg