Каква е ситуацията с имотния пазар в страната. Какви ще са цените на жилищата през 2023 година? Кога ще тръгнат надолу цените? Къде са най-скъпи жилищата?

По думите на Александър Бочев от Национално сдружение "Недвижими имоти" се спекулира с темата за спад на цените и продажбите.

Очакват пазарът на имоти да се стабилизира от средата на годината


"В големите градове на страната - в Бургас покачването на база 2022 година в сравнение с 2021 е 2 процента на броя на продажбите, в София е 8, в Пловдив около 7 процента и половина. Единствено във Варна се бележи лек спад с около 3,3 процента. Общо за страната е около 2,2% покачването на продажбите", заяви пред БНТ Александър Бочев.

Той окачестви пазара като спокоен и прогнозира, че не се очакват сериозни сътресения.

istock
istock

"Има задържане на цените. Дори добрите оферти престояват на пазара седмица, две, месец, което е добре за купувачите, за да могат да изберат по-правилно своя бъдещ дом. Не мисля, че цените ще спаднат, а ако спаднат ще е с минимални темпове. Средната цена е 1300-1500 евро на квадратен метър", каза още Александър Бочев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg