С около 20% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти в България в рамките на една година. Това показват данните от сравнение между първите месеци на 2015 г. и същия период на предходната 2014 г., направено от компания, работеща в сегмента.

Основната причина за ръст на обемите е в активизирането на купувачите в средните ценови нива и високи за пазара на имоти като цяло, които формират над 65% от пазара от началото на годината.

Във високите ценови нива при луксозните имоти най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс, като това може да се определи като отличителната тенденция за наблюдавания период, посочват специалистите.

Запитванията и сделките за луксозни къщи и апартаменти демонстрират видимо покачване спрямо началото на 2014 г. От началото на 2015 г. част от клиентите предпочитат да вземат кредит за част от сумата, дори да имат необходимите средства за цялата сделка, съобщиха още от фирмата.

Това са главно купувачи на престижни имоти. Те избират апартаменти с три спални на цена между 150 хил. и 200 хил. евро в добрите райони на столицата.

През наблюдавания период имотите в затворените комплекси се очертаха като най-атрактивната за клиентите придобивка поради множеството решени въпроси, които са проблем при стандартните къщи и апартаменти.

Друга група клиенти, която активно влияе на пазара на луксозни имоти в момента, са купувачите, които инвестират в имоти с цел даването им под наем. Те не възнамеряват да използват жилищата, а да получават доходи от тях, като в същото време имат собственост, чиято стойност се очаква да расте в дългосрочен план.