Остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти остават в миналото. Това предвиждат поправки в Закона за етажната собственост, публикувани за обществено обсъждане от регионалното министерство.

Новите текстове забраняват всякакви дейности по фасадата на блока, които нарушават цялостния архитектурен вид на жилищните блокове, както и дейности, които увреждат устойчивостта на сградите. В закона не се казва нищо за вече остъклените тераси. „Собствениците на такива апартаменти няма да се карат да премахват конструкциите“, казаха от регионалното министерство.

Друга промяна предвижда решенията за поставяне на рекламни или други съоръжения по блока да се вземат с мнозинство от 50% от собствениците на идеални части в сградата, а не минимум 67%, както беше досега. Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

Когато парламентът гласува новите текстове, вече ще могат да се назначават и професионални фирми, които да управляват етажната собственост. Досега правомощията на управителя на етажната собственост можеха да се възлагат само на физическо лице, което не живее в блока, а занапред ще може да се възлагат и на юридическо лице. Когато се построи нов блок, срокът за свикване на общо събрание ще е 6 месеца.

При създадено сдружение на собствениците, каквито се учредиха масово покрай санирането, новодомците стават автоматично членове на сдружението, но предишният собственик продължава да носи отговорността за неплатени задължения към сдружението. Друг нов момент е, че управителят на сдружението ще може да издава удостоверения, че даден собственик на апартамент дължи или не дължи пари на сдружението.