Система за видеонаблюдение, която позволява директно онлайн предаване в популярната платформа за видеосподеляне Youtube на живо от строителния обект, е хит на тазгодишното изложение Security Expo 2019.

Така всички заинтересувани от строителния обект, като например купувачите на жилища „на зелено“, виждат на живо какво, как и докъде е стигнало изграждането на обекта.

Не само клиентът е доволен, но и всички потенциални инвеститори, коментира Янна Стоянова от „Ен Ер Джи Софт“. Компанията предлага услугата на строители, за купувачите на обекти в сградата услугата е безплатна. Освен ако не пожелаят да инсталират камери в техните обекти и да наблюдават строителите как си вършат работата.

И тази година смарт устройствата са търсени от посетителите на изложението. За около 3000 лева може двустайното жилище да стане "умно", калкулират експертите.

Една от най-скъпите джаджи в сметката е хъб, от които може да се контролират повечето устройства, цената му е около 300 лева. По 100 лева средно са вече популярните за вграждане контакти.

Две камери са напълно достатъчни да се охранява и наблюдава жилището, всяка от тях е по 400 лева, но снимат с висока резолюция. Толкова струва и звънец за входната врата с вградена камера.

В сумата са включени и смарт сензори, известни от СОТ системите за врати и прозорци, както и датчик за дим. Удобството, ако искаме да направим по-евтини електрически уреди "умни" се постига с универсално дистанционно. Чрез него от едно място може да управляваме телевизори, климатици и аудиосистема.

Цената на смарт електрическите крушки вече намалява, от 40 достигат до 100 лева на брой за висок клас, коментира пред "Монитор" Митко Цонев от „Валкреа“.

„Вече и различните технологии стават все по-съвместими, от човешката фантазия зависи как да се използват“, казва Цонев, като дава пример с негов клиент: любител на редки животни, който с умни устройства контролира температурата на терариума си.