Вече ще можем да следим по интернет кои съседи се скатават и не плащат сметките за входа в жилищните блокове. За целта домоуправителят на етажната собственост трябва да се регистрира в българската социална мрежа за съседи, подобна на „Фейсбук”, www.e-dom.bg.

Това стана ясно вчера при представянето на новия сайт, разработен от „Е-Дом мениджмънт” и „Сирма груп холдинг”. След като жилищният блок е вписан в интернет портала, съседите ще могат да проверяват колко пари са събрани по общата сметка на етажната собственост. Ще могат да следят и

какви са общите задължения на блока.

Домоуправителят пък ще може да направи бюджет въз основа на постъпленията и задълженията на етажната собственост. Освен това в сайта може да се направи автоматично разпределяне на дължимите вноски от апартаментите за асансьор, ток, почистване и др.

Домоуправителите ще могат да поддържат и електронен вариант на домовата книга, разработен според изискванията в закона. Там ще се попълват данни за площта на жилищата, колко са обитателите в тях и др. Освен собствениците в системата ще могат да се вписват и наемателите. Предвидени са и отделни графи, в които

да се добавя информация за домашните любимци.

Чрез българската социална мрежа общите събрания на етажната собственост ще могат да се пренесат в интернет. Съседите ще казват позициите си по обсъжданите теми в специален форум.

Собствениците на жилища ще имат и пълен достъп до документацията на блока. Например до архитектурните планове на сградата, договорите за наем на общите части, фактурите за направени ремонти или офертите за предстоящите.

Регистрацията е безплатна и се прави от домоуправителя. Той контролира данните за етажната собственост, които се вписват в системата, обясни Александър Димитров, управител на „Е-Дом мениджмънт”. Домоуправителят после може да упълномощи останалите собственици, като им изпрати потребителско име и

парола за достъп до мрежата.

Такса за ползване на портала ще плащат само фирмите, които се занимават професионално с управление на жилищни сгради. Дължимата сума ще е около 20 лв. за етажна собственост.

До момента 20 блока са се регистрирали в системата, каза още Димитров. По-голямата част от тях се намират в София, но има и етажни собствености във Враца, Варна и Благоевград. „Когато се включат повече блокове, ще бъде разработена възможност сметките за ток и вода за общите части да се плащат директно през системата”, обясни Веселин Денчев от „Сирма груп холдинг”.

Междувременно експертите, изготвили социалната мрежа, припомниха, че чрез нея домоуправителите ще могат да се свързват само чрез един имейл с общините. Това ще ускори изпълнението на проектите за енергийна ефективност в сградите в режим на етажна собственост.