Собствениците на недвижими имоти ще получават SMS-и за сделките, които се извършват с техните имоти. Целта е да се предотвратят случаите, при които неправомернo се подписват документи от името на собствениците на жилище.

SМS услугата ще бъде въведена от 5 декември, съобщи днес премиерът Бойко Борисов. Получаването на известие по телефона при направени промени в Имотния регистър премиерът сравни с практиката на банките да информират клиентите си при изтегляне на пари от картите им.

Борисов присъства на представянето на новия информационен сайт срещу имотните измами, изготвен от правосъдното министерство.

Порталът (http://www.property-in-bulgaria.bg/) дава информация относно промените в действащото законодателство, различните стъпки при изповядване на сделките, данъците и таксите на съответния имот. Предоставени са и съвети на чуждестранните и български граждани какви действия могат да вземат те, за да се предпазят от имотни измами. Информацията е достъпна на три езика - български, английски и руски и може да бъде намерена на сайта на Агенцията по вписванията.

Страницата ще разполага и с модул за директни допитвания, в който на зададените от гражданите въпроси, ще бъда даван отговор в рамките на 24 часа от експерти от Агенцията по вписванията. 

За изработването на сайта през пролетта правителството отпусна 30 хиляди лева.

Министър Ковачева отбеляза, че този портал не измества необходимостта от адвокатска помощ, но е събрал голям набор от информация, която ще бъде изключително ценна за гражданите, решили да продадат или закупят жилище.

Според Ковачева извършването на имотните измами се дължи на наивността и недостатъчна информираност на българите, а не на пропуски в законодателството.