SMS за 1 стотинка вече известява на собственика на имот, когато някой се разпорежда с него. Това стана ясно, след като вчера премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Диана Ковачева представиха новата информационна услуга на Агенцията по вписванията.

След безплатна регистрация на сайта на агенцията всеки гражданин или фирма ще получава кратко съобщение при вписване, отбелязване или заличаване на сделка с негов имот. SMS-и вече пристигат и при отказ за издаване на заверен препис на нотариален акт. Съобщенията идват няколко секунди след операцията в агенцията.

SMS струва 1 стотинка, но се предлага и

двегодишен абонамент за 6 лева

и 500 SMS-а.

„Това се прави като превенция на кражбите на недвижими имоти. Доста зачестиха случаите, в които недвижими имоти се продават дори по няколко пъти и собствениците им дори не разбират за това. Когато собственик на имот получи SMS, че е бил продаден, той може да реагира незабавно и да търси правата си по съдебен ред. А когато пристигне съобщение, че някой е получил заверен препис от нотариалния акт или на някого е отказан такъв, това е алармиране, че се подготвя злоупотреба с чуждия имот”, обясни министър Ковачева.

В този случай всеки гражданин, юридическо лице или чужденец може да се обади на телефон 984 61 60 в Агенцията по вписванията, откъдето ще бъдат информирани служебно съдиите по вписванията и Нотариалната камара. Така

ще се предотврати изповядването

на сделката и няма да се стигне до продажба, замяна или дарение на чужд имот.

След като изгледа демонстрацията, премиерът Борисов се поинтересува на колко езика работи услугата и препоръча това да става и на руски, английски и арабски. Той честити на агенцията придобиването на собственост върху сградата, което е струвало 24 млн. лв.